afkortingen
afkortingen zijn de meest abtracte vormen van namen "verzinnen". Het voordeel is dat je een lange zin waarvan je denkt dat het de enige correcte beschrijving is in 1 onuitspreekbaar woord kan proppen. Het is eigenlijk dan ook alleen in 2 gevallen een optie.
1. De oorspronkelijk naam is dusdanig klassiek en ingeburgerd of door iedereen zo bekend door branding dat een afkorting voldoende is om het orgineel aan te duiden. Vaak is dit toch een oorzaak van een volledige naam die de afkorting vooraf ging.
2. Overheidsinstellingen of een verleden in de overheid is vaak de oorzaak van afkortingen. Voorbeelden zijn KPN (Koninklijke PTT Nederland) En van dit voorbeeld is PTT ook weer een afkorting. NS (Nederlandse Spoorwegen), KLM (Koninklijke LuchtvaartsMaatschappij), AH (Albert Heijn), V&D (Vroom&Dreesman). Doorgaans dus bedrijven die al decenia lang megaconcerns zijn of van oorsprong een overheidsgeschiedenis hebben.
Probeer afkortingen te mijden als het niet nodig is.
woordcombi's
Een veel voorkomende strategie voor het bedenken van namen is termen te nemen die met je dienst of product te maken heeft en die in te korten en te combineren met andere woorden of afkortingen. Een veelgebruikte cliché is bijvoorbeeld termen als "eTrust", "iLocal", "MyCom" en andere namen die in de ICT beginnen met "E" (electronic), "I" (internet), Ned(nederland), net(netwerk/network), "Com" (communication). Vaak niet moeilijk en naar mijn mening een goedkope manier van namen bedenken. Men nemen een bak met kaartjes waar woorden in staan die je dienst beschrijven of er mee te maken hebben, en je husselt die met letters waar je iets mee kunt. Verder geen schande. Ik heb het zelf ook gedaan, maar het is een beetje een oude truuc geworden.
Echter zolang je cliché's een beetje mijdt kun je hier en daar nog aardig wat met deze strategie. Wees spaarzaam in het veelvuldig afwisselen van je capitalen en probeer geen afkortingen te gebruiken. "Terratec", "Seagate", "Fujifilm", "Microsoft" zijn op zich prima namen. Laat je bij het bedenken van dit soort namen inspireren door iets meer dan het eerste het beste wat je ziet terwijl je achter je bureau nadenkt. Inspiratie voor een naam is misschien het eerste wat er in je opkomt als je door de stad loopt, bij het zien van bepaalde lichtbreking, het horen van muziek of een stopwoordje van je kind.
Een paar persoonlijke favoriete voorbeelden van combi's zijn: Fruit 'n Fibre, Toys "r" Us, Cup-a-Soup en Unox (Unilever Oss) De plek waar de fabriek stond van Unilever werd in het Engels uitgesproken en samengeklonken met Unilever; Unox. Briljant!
plaatsen en (achter)namen
Eenvoudig en in sommige gevallen erg krachtig is simpelweg je naam gebruiken. Kies je voornaam of achternaam, maar net wat beter klinkt of beter blijft hangen. Is de naam die je bedenkt voor een bedrijf, ga dan natuurlijk na of je naam niet al reeds gebruikt wordt door een ander bedrijf. (vooral als het een concurerend bedrijf is kun je hier grote problemen mee krijgen). Er kleven wel veel nadelen aan het kiezen voor een naam. Als je al het geluk hebt dat je een redelijk unieke naam hebt, moet de naam geschikt zijn. Namen worden veel gebruikt voor kledingmerken, kapperzaken e.d. maar heeft misschien wat bewerking, afkorting en verbastering nodig om tot een geschikte naam te komen. Een aantal vragen die je jezelf kunt stellen als je besluit namen te gebruiken:
- is de naam uniek genoeg?
- korte naam geniet de voorkeur boven lange namen
- past het geslacht bij het concept?
- klopt de klank met het karakter van het concept? (vraag rond wat voor associaties de naam oproept)
Een andere invalshoek die vooral Horeca ten harte nemen is een locatie te nemen als beeldvorming. Maar niet alleen. Denk bijvoorbeeld aan de taal "Java" vernoemd naar de koffiesoort die de bedenkers graag dronken, die op zijn beurt weer zijn naam te danken heeft aan het Indonesische eiland waar de koffie wordt verbouwd. Als je een plaatsnaam, regio of land gebruikt als naam zorg dan net als bij persoonnamen dat de klank goed is, de naam niet te lang is en het zou mooi zijn als er nog een gedachte achter zit waarom je die plaats kiest. Als je iets Hima of Laya noemt zullen veel mensen vragen waarom je je concept vernoemt naar het gebergte Himalaya. Natuurlijk is er andersom altijd een reden te zoeken. Maar er is genoeg te bedenken, pak iets wat bijv. hystorisch gezien aansluit op de visie van je concept.
metaforen, stijlfiguren en gewoon het beestje bij de naam
Een andere benadering is een beschrijvende naam geven zoals in de vorm van een metafoor. Voor internet- en softwareproducten is dit een prima benadering. Zo hebben bijvoorbeeld FTP-programma's vaak namen die tot de verbeelding spreken en blijven hangen. Fetch en Leech FTP zijn dierennamen waarbij je resp. denkt aan vangen en zuigen. Terwijl het peer-to-peer programma Limewire in zowel naam als vormgeving de limoen als uitgangspunt heeft genomen. Of de betekenis te herleiden is naar het concept is soms de vraag. Daar zijn geen regels voor maar het komt altijd beter over als je je concept er mee kan identificeren qua betekenis. In het geval van dieren kies je iets uit wat een metaforische betekenis heeft. Een concept dat grafische software betreft zou een adelaar kunnen kiezen als inspiratie vanwege het perfecte zich van dit beest. Terwijl een vleermuis kan dienen voor inspiratie voor geluid. Een andere "techniek" is iets simpelweg bij de naam te noemen. Een dochteronderneming die ik verzonnen heb betreft alle nazorg die ik biedt voor websites. Hosting, onderhoud, statistieken, SEO, backups noem maar op. Simpelweg heb ik dit websitenazorg.nl genoemd. Als je goed kunt benoemen wat je wilt maken en in 1 of 2 woorden kan vatten dan is de naam snel bedacht als je alleenrecht hebt op de naam.
uitheemse namen en legendes
Als je geen metaforen kan bedenken, je straatnaam lelijk is en woordcombi's te lelijk dan is er nog de insteek van de uitheemse namen. Pak het eerste beste woord die bij je opkomt dat jouw concept beschrijft en zoek op internet op wat het betekent in andere talen dan alleen Engels. Kijk eens voor de verandering wat iets betekent in het Italiaans, Spaans, Afrikaans of Japans...
Twee voorbeelden die dit getuigen: Xenos. Deze hoefde ik niet op te zoeken. Mijn griekse afkomst heeft er voor gezorgd dat de link met de letterlijke vertaling "uitheems/van uit het buitenland" snel gelegd was. De bonbon/chocolade winkelketen "Leonidas" verwijst naar een figuur uit de Griekse geschiedenis. (Of beter gezegd 2 figuren: Leonidas I en II). Wikipedia is nog zo'n voorbeeld, weliswaar een zeer succesvol concept maar ook een goed gevonden naam. pedia mag duidelijk zijn, wiki komt van het Hawaïaanse woord wikiwiki wat "snel" betekent.
namen van nu (web 2.0??)
Behalve dat er allerlei manieren zijn om je te inspireren, te combineren en andere knip- en plaktruucjes zoals net uitgelegd, zie je tegenwoordig veel totaal verzonnen namen alsof ze out of the blue komen. Voorbeelden van succesvolle internetwebsites lijken bijna bepaalde regels te hebben als het om naamgeving gaat. Een paar voorbeelden:
- Hyves
- Joomla
- Eccky
- Flickr
- Drupal
- YouTube
- allen allemaal vrij aparte, ietswat exotische en soms mysterieuze namen.
- Het zijn meerendeels 2-lettergreep woorden
- meerendeels 5- of 6-letterig. In ieder geval niet te lang en niet te kort.
- iedereen kan het uitspreken die een beetje een engelse tong heeft.
- de namen zijn verzonnen en betekenen, op YouTube na, niets.
Genoeg reclame voor mezelf: je kunt op dit adres je domeinnaam checken: www.who.is
Zoals ik dus zei. Registreer je naam voordat een van je vrienden er mee vandoor gaat. Samen met een vriend heb ik ooit een domeinnaam bedacht voor de school waar hij zat waar een communitywebsite voor moest komen. Hij heeft het alleen aan zijn projectgenoten verteld, en de volgende week was het domein geregistreerd inclusief intro-pagina met het logo die we in gedachte hadden. Zijn team ontkende alle betrokkenheid. Soms kunnen goed doordachte namen dus uitlopen op een teleurstelling. Een wat minder briljante naam die ik ooit bedacht was "ProTimer" voor een applicatie die urenregistratie afhandelt van lopende projecten als een stopwatch. Toen was ik daar redelijk tevreden over. Logo was ik goed en wel klaar mee, tot ik op internet een klein Duits bedrijfje gevonden had die precies dezelfde naam gebruikte voor vergelijkbare doeleinde en zelfs het logo had er veel weg van.
Maar gek genoeg kan het toeval soms tot betere resultaten leiden dan een doordachte filosofie. Hoe krommer je iets bedenkt, des te unieker en minder kans dat anderen je naam reeds bedacht hebben.
Een voorbeeld van zo'n toeval is het CMS-systeem Drupal die aan zijn naam gekomen is door het woord dorp, wat door een typfout drop is geworden. Drop in het engels vertaald is fonetisch: "druppel" Terwijl dat weer terugvertaald "drupal" is in het Engels. Dus van dorp naar drop, van drop naar druppel en druppel is een waterdruppel en dus drupal. Nog zo'n oelewapper die de naam verkeerd spelde was een van de investeerders van Google die eigenlijk Googol als naam moest schrijven, maar in plaats daarvan dus Google schreef.
Nog een paar tips voor het bedenken voor een nieuwe naam:
- combineer bovenstaande tips om tot een korte term of kreet te komen fictief voorbeeld: ikzelf woon op de Thorbeckegracht (het verhaal over plaatsen als naamgeving) haal het leeuwendeel weg en je houdt Thor over. Misschien nog niet helemaal geschikt maar pas het wat aan en je hebt een prima naam a la web 2.0. Torba misschien??
- als je een concept hebt die uitgaat van actie-reactie kun je overwegen om je naam dusdanig te kiezen dat je er een werkwoord van kan maken. Googelen, Hyven etc.
- gebruik tussen de 4 en 7 letters.
- Het aantal woorden dat je kunt maken met 5 of 6 letters is niet oneindig. Begin dus vandaag nog met een naam bedenken.
Dat was het wel weer even. Misschien kom ik nog terug op het onderwerp als ik nieuwe stof heb. Als je vragen hebt of opmerkingen. Reageer gerust op het artikel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten